Erwin en Natasja van Sterkenburg waren afgelopen zaterdag in Blikveld te horen over de wat afnemende carnavalsbeleving, vooral ook bij de jongste Vughtse jeugd. Zij willen daar wat aan doen, zonder de realiteit uit het oog te verliezen. De belangstelling voor carnaval neemt immers is zijn totaliteit wat af. Allerlei redenen zijn daarvoor aan te voeren, zoals het enorme aanbod van andere activiteiten en mogelijkheden voor praktisch iedereen. Toch is het van groot belang carnaval te blijven zien als een cultuurverschijnsel dat het verdient te overleven. Het samen plezier beleven blijft voor velen een wezenlijk onderdeel uitmaken van het leven. Erwin van Sterkenburg heeft het als Prins Alfredo XX van Vught ervaren bij zijn bezoeken aan de instellingen in Vught: veel ouderen kijken uit naar het bezoek van de Prins. Hoe het komende carnaval in Vught zal verlopen, na een jaar stilstand, is een vraagteken.

Erwin en Natasja hebben in het afgelopen jaar veel energie gestoken in een onderwijsproject voor de basisscholen. Ze hopen dat dit project op alle Vughtse basisscholen gebruikt gaat worden. De gemaakte werkboekjes – voor met name de groepen 1 en 2 en de groepen 6 en 7 – en bureauleggers voor de groep 3, 4 en 5, moeten meehelpen het Vughtse carnaval weer een impuls te geven. De opdrachten en dergelijke in de werkboekjes sluiten aan bij de gebruikelijke leervakken op de basisscholen en zijn daardoor gemakkelijker mee te nemen in het normale lesprogramma. Met de scholen wordt uiteraard contact opgenomen om een en ander op gang te brengen.

Voor de NOVO3-volgers zijn 2 exemplaren van het basisschoolproject te verloten: mail naar redactie@novo3.nl het antwoord op de vraag: ‘Hoeveel Alfredo’s heeft Dommelboarzedurp tot nu toe gehad?’ In onderstaand geluidsfragment hoort u het hele interview.

Het boekje is ook te koop voor 5 euro. Stuur een mail naar carnavalindommelbaorzedurp@gmail.com.
De gelden zullen worden gebruikt om dit project ook de komende jaren te kunnen aanbieden aan de jeugd.

Natasja en Erwin van Sterkenburg
Presentatie: Erik Overman en Berry van de Water.
Techniek: Ralph van Dongen.