Op woensdag 10 november jongstleden vond in Elzenburg een Meet en Greet met Ties en Fien plaats. Daarbij presenteerden Natasja van Sterkenburg en Marcha van Kolck uit Dommelbaorzedurp (Vught) het verhaal van Ties en Fien, een educatieproject rondom carnaval en dan meer specifiek carnaval in Dommelbaorzedurp. Voor dit educatieproject hebben zij het beeldmerk in het leven geroepen van Ties en Fien voor de Vughtse basisscholen. Het educatieproject Ties en Fien is in drie gedeeld: onderbouw, middenbouw en bovenbouw.

Uitgangspunt is dat carnaval immaterieel, cultureel erfgoed en onderdeel van de Brabantse identiteit is. Daarnaast kan het zorgen voor sociale verbinding want carnaval vier je voor, door en met elkaar.
Natasja en Anouschka lieten leerkrachten kennismaken met dit project en ze lieten zien hoe dit verbonden kan worden aan de reguliere lessen, zoals rekenen, taal maar ook aan muziek en drama. Daarnaast kunnen ‘buiten-de-klas’ activiteiten en buitenschoolse activiteiten aangeboden worden die naadloos aansluiten bij dit project.

Over deze informatieve middag hebben Ties en Fien een persbericht gepubliceerd:

“Hoi hoi!! Ik ben Ties, mâr ze noemen mijn ôk wel us Tieskuhhhh!! Hahahaha….
Ik hou van grapjes maoke en da doej ik gère dun hillen dag, dus ôk op school.
Ties! Praat eens even gewoon….

Hallo! Ik ben Fien en niet zo’n grapjesmaker als Ties, hoor.
Vandaag waren wij op bezoek bij Dian en Heleen van Plaza Cultura en wat hebben wij een leuke middag gehad!


Zij hadden leerkrachten van de Vughtse basisscholen uitgenodigd om kennis met ons te komen maken en intussen een glaasje ranja te drinken.
Intussen vertelden onze “moeders” honderduit over het leuke en mooie project dat wij naar de Vughtse scholen mogen brengen.
Het is een project over carnaval en dan carnaval in Dommelbaorzedurp in het bijzonder. Het project bestaat uit leuke werkboekjes en bureauleggers voor alle groepen. De leerkrachten zijn al enthousiast over ons, maar ook wij hopen snel bij jullie in de klas te mogen komen. Dan gaan we op een carnavaleske manier aan de slag met leuke opdrachten in de klas én daarbuiten.


Zien we jullie snel?
Houdoe wôr!
Ties & Fien”